onsdag 23 oktober 2013

Rosa killar och tjejiga kaniner

Enligt tidningen Vi föräldrar kan inte 39% av Sveriges småbarnsföräldrar tänka sig att klä sin son i rosa. Siffran är ännu större bland männen, 46%, nästan hälften av papporna. Det är förmodligen ännu fler som säger att de kan tänka sig det, men som inte gör det. Det är få färger som är så laddade och könskodade som rosa.
Min son har rosa ibland, jag gillar färgen och ser inte någon anledning varför även killar skulle kunna ha rosa. Trots det kan jag inte ta på min son ett rosa plagg utan att jag reflekterar. Kommer någon reagera på att han har rosa? Jag skulle vilja slippa tänka så varje gång jag satte på min son ett rosa plagg. Och alltför blommiga tunikor och blusar har även jag sorterat bort från de ärvda kläderna. 

Min son har även lila då och då. Jag hade inte ens förstått att lila var en könskodad färg förrän jag var i lekparken med mina barn och en flicka i lågstadieåldern ger mig en är-du-galen-blick och säger "är det där en kille? men han har ju LILA byxor".

Bebisar är trots allt relativt skonade från uppdelningen i pojk- och flickkläder. På klädkedjornas babyavdelningar hänger kläderna i olika färger åtminstone bredvid varandra. Det var inte förrän min dotter kom upp i storlek 86 som hon verkligen blev en tjej. Det var då hon fick börja handla på flickavdelningen. Så om vi nu vill matcha en rosa tröja med ett par Blixten McQueenbyxor måste vi gå mellan avdelningarna. Från den lite mer färgglada flickavdelningen till den mer blågrå pojkavdelningen. När jag mailade tre stora klädkedjor om varför alla kläder i samma storlek inte fanns på samma ställe blev svaret från alla att "kunderna vill ha det så". Snarare är det nog butikerna själva som vill ha det så. Ju mer syskon ärver av varandra, desto mer förlorar butikerna på det. För ett ärvt plagg är inte ett köpt plagg. Det genererar inga pengar till butikskedjorna. Så butikskedjorna vill ha pojk- och flickkläder. För om systrar ärver av bröder och bröder av systrar säljs färre plagg.

Mina barn har många kläder i olika färger som de ärvt av både pojkar och flickor och varför skulle de inte använda dem? Det vore resursslöseri med både moder jord och min ekonomi att helt kassera storasysters garderob för att hennes småsyskon är en pojke. Jag gillar färger och klär båda mina barn i både rosa och blått och om min dotter själv får välja blir det mönstermixat. Men könskodningen gäller inte bara färger, den gäller även djurmotiv. Och ett av de tjejigaste djuren är KANINER. Det finns på tjejgrejer överallt och gärna i kombination med tjejfärgen nr 1: rosa. Min dotters förkläde är bara ett exempel. Jag köpte en badhandduk i form av en drake (fast vi kallar den "krokodilen") till min dotter i somras. Den fanns på Lindex webshops killavdelning. (Fenomenet är dock inte specifikt för Lindex).Motsvarande på tjejavdelningen var i form av en rosa kanin. 

Men kaniner är inte förpassade endast till motiv på kläder. Lego har för att bredda sin kundkrets på senare år börjat med tjejlego och tjejduplo (i rosa kartonger). Tjejer som leker med Duplo ska tydligen inte bara leka med cupcakes (!), de ska även leka med kaniner. 

2 kommentarer:

  1. Så sant sagt! Har aldrig tänkt på att det skulle bero på att tjejer och killar inte skulle kunna ärva varandra. Fram för lite mer outside-the-box-tänkande på barnkläder och leksaker.

    SvaraRadera
  2. ojoj, tjejduplo! pust, vilken kamp det måste vara att vara förälder om man inte vill ha det sådär tjejigt och killigt hela tiden...

    SvaraRadera