måndag 21 oktober 2013

Sockrade skålar

Sockerstärkta skålar är söta och praktiska och man kan lägga alla möjliga saker i dem.
De är enkla och billiga att göra och ett pyssel som funkar utmärkt att göra med barn (om än lite kladdigt). Man behöver virkade eller knypplade dukar. De brukar finnas i mängder på loppisar och går att få till ett bra pris.Välj en duk och leta fram en skål i lagom storlek och som har den form som önskas. Sedan gör man en sockerlösning genom att blanda en del vatten med 4 delar florsocker. Det är smidigt att använda sig av ett matskedsmått, 1 msk vatten och 4 msk florsocker. Börja göra en liten sats och fyll på efterhand som det behövs. Doppa duken i sockerlösningen och krama sedan ur den.

Lägg sedan duken på den uppochnedvända skålen. Tänk på att den kommer att torka exakt som den ligger.Jag har valt att sätta band i skålarna. I ena skålen satte jag ett sidenband, i den andra ett band från en kasserad blus. Banden satte jag i efter att duken doppats i lösningen, men innan den hunnit torka.

Låt dukarna torka över natten och ta sedan bort dem från skålarna. Man kan få bända lite för att få loss dem.Voilà, en skål att lägga småsaker i.


1 kommentar:

  1. Fiffigt. Minns att vår farmor hade en sådan skål fast dina blev ju lite snyggare faktiskt.

    SvaraRadera