lördag 26 oktober 2013

zero waste

Med två blöjbarn i familjen känns det ibland som vår trepersonsfamilj producerar mer sopor än ett mindre u-land. Därför blir jag inspirerad av de som på allvar försöker minska sina sopor. Mest fascinerad är jag av zero waste rörelsen som helt vill undvika sopor. Tanken bygger på 5 R: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle och Rot. I den ordningen.

Refuse - Vägra det du inte behöver. Det handlar om att sätta upp Ingen Reklam-lapp på brevlådan, tacka nej till gratisgrejor du inte behöver och undvika att "ta tre betala för två" om du bara behöver två.

Reduce - Minska på inköpen. Köp bara mat som du äter upp. Handla bara de kläder du verkligen behöver och när du gör det handla saker som håller både modemässigt och kvalitetsmässigt. Byt inte mobiltelefon en gång i kvarten.

Reuse - Återanvänd. Använd saker som går att återanvända istället för engångsprylar. Tygdisktrasor, tygnäsdukar, moon cup, tygblöjor, tygbindor, tygservetter... Ta med en tygkasse till affären. Låt lillebror ärva storasysters kläder. Gör ett kuddfodral av din gamla kjol eller en kjol av ditt gamla kuddfodral.

Recycle - Återvinn det du inte kan refuse, reduce eller reuse.

Rot - Kompostera.

Refuse, reduce och reuse handlar om att minska sin konsumtion och det påverkar inte bara sopberget positivt utan även din ekonomi. Minskar du din konsumtionen blir det också mindre miljöpåverkan i råvaruledet, produktionsledet och transportledet. Bra för dig och bra för miljön alltså!

Och även om det känns utopiskt att helt undvika att skapa sopor så kan man i alla fall reflektera kring de 5 R:n och kanske åtminstone minska soporna. Det är i alla fall något som jag ska börja göra. Vad har jag för sopor egentligen och hur kan jag minska dom? Jag har så klart även ett broderiprojekt i huvudet som ska påminna mig om de 5 R:n. Jag kommer återkomma till både soptemat och broderiprojektet senare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar